A A A
Interaffectieve projecten, om te komen tot ontmoetingen tussen mensen en verhalen

Ateliergesprek #4

Ateliergesprek #4

10 februari 2022


Donderdag 10 FEBRUARI 2022
Een bijzondere avond met als thema: Screbrenica. Kunstenaar: Peter Koole. Jongeren: twee ambassadeurs vanuit de groep Mladi BiH, Zana en Mirhad. Het juridische veld: Nico Schrijver Nederlands Hoogleraar volkenrecht en internationaal recht.
Muziek:Emma Beukelman (Emma heeft een Bosnische moeder en Nederlandse vader).

Kunstenaar eter Koole maakt indringende grote werken over de val van Screbrenica. Hij vindt het een groot onrecht dat er nog zo weinig aandacht en erkenning is voor dit drama uit 1995.
Nico Schrijver licht het thema toe vanuit zijn rol als Hoogleraar volkenrenrecht. Daarmee duidt hij nadrukkelijk wie er de werkelijke daders waren.
Er ontstaat een gesprek over het percentage dat Nederland verantwoordelijk was voor de dramatische afloop. Dit percentage wordt symbolisch gebruikt bij de rechtszaak. Voor Peter worden de weduwen daarmee niet erkend, maar in een rekenmodel gestopt.

De jongeren Zana en Mirhad van de stichting Mladi BiH sluiten aan met hun eigen verhaal. Screbrenica heeft zich in hun familie en hun leven gevlochten. Zana legt het uit als een collectief probleem, een collectief trauma dat alleen met elkaar geheeld kan worden. Ze raakt het publiek diep bij het voordragen van haar poezie. Mirhad vertelt over de plannen rond een nationaal monument. Er komt een vraag uit de zaal of de Servische-Bosniers betrokken worden bij dit monument. Daarvoor blijkt het nog te vroeg.

Emma Beukelman raakt het publiek met haar muziek. Ze laat ons het verschil voelen tussen het zingen in het Nederlands en Bosnisch. Haar Bosnische moeder vertelt dat ze 'smelt' als Emma in haar moeders taal zingt.

Tot slot doet Peter Koole het voorstel aan de Stichting Geuzenpenning om de weduwen van Screbrenica te nomineren voor de Penning. Hij krijgt bijval uit de zaal.

Waarom maandelijks een ateliergesprek?
Zo kunnen we alvast warmlopen naar de expositie in de Geuzenmaand (maart 2022)
Het onderwerp van de serie is verbonden met de achtergrond van de laureaat van de Geuzenpenning, de poolse rechter Malgorzata Gersdorf : onafhankelijk kunnen werken en leven. Meer informatie in de bijgevoegde flyer.

Elke avond heeft een eigen invulling van het thema met een drietal gasten: een kunstenaar, een jongere en een jurist. Muziek en poëzie passen bij het thema van de avond.
Zo wordt het een boeiend geheel.
Verantwoording fotomateriaal: wikipedia, de telegraaf, open spotify


Meer weten...

terugblik #3 gesprek
20211118_211603.jpg De derde avond donderdag 18 november thema ‘een regenbooggesprek’ Het mocht nog - met meegebrachte flesjes water, en...
Meer info >

meer weten: #3 ateliergesprek
550x367.jpg Was het moeilijk om over je geaardheid te praten? Hoe heeft de omgeving op jou gereageerd? Past het verhaal in jouw wereld...
Meer info >

terugblik #1 ateliergesprek
Waarom wil je een gedachtegoed doorgeven? Waar ligt jouw bron van inspiratie? Waar wordt je beperkt? Wat is het verschil...
Meer info >

terugblik #2ateliergesprek
Wat een mooie avond, dit #2 Ateliergesprek. Vanuit de intro door kunstenaar Hans Rikken over het evenwicht tussen 'zelfverlies'...
Meer info >

Terug naar projecten overzicht.
Informatie
Datum:
Locatie:
Bijlage:
10 februari 2022
Kroepoekfabriek
Meer info over de Geuzenpenning

Deel met vrienden


Foto`s
2022 overzicht gesprek 4.jpg 2022 emma aan piano.jpg foto peter koole.jpg PR flyer ateliergesprekken 10 febr kl.jpg 2022 zana draagt voor.jpg


Flagen

 
Ons werkgebied bevindt zich in de lagen van mens, tijd en samenleving.
De gelaagdheid van de verhalen daagt ons uit om een creatieve bijdrage te leveren aan bestaande activiteiten of om zelf nieuwe projecten te ontwikkelen.