A A A
Interaffectieve projecten, om te komen tot ontmoetingen tussen mensen en verhalen

lessuggesties

1 oktober 2014


Lessuggesties ‘Vormen van Herinneren”.

Herinnerdingen
De kistjes kunnen zelf getimmerd worden of gekocht bij de Boei of Ikea. Of gebruik een wijnkistje.
Er wordt ‘gewoon, dagelijks’ materiaal verzameld. De kinderen bedenken welk voorwerp voor hen sprekend is voor degene waar ze aan denken. Dat komt in het kistje. Er kan een naam bij of een stukje tekst. Het kistje kan ‘geëxposeerd worden in de klas, meegenomen worden naar huis of tijdens ‘vormen van herinneren’ bij een graf of de tent van Herinnerdingen worden geplaatst.

Poëzie
Kinderen staan vaak versteld van wat ze zelf geschreven hebben. Ze lezen het nog eens en nog eens en dit blijkt een helende werking te hebben.
Zomaar een suggestie van een vorm:
Laat de kinderen de tijd nemen om aan iets of iemand te denken over wie ze willen schrijven.
Dan pakken ze pen en papier en schrijven volgens deze structuur:
Je noemt als begeleider de opdracht voor de regel. Herhaal hem rustig met tussenpozen. Geef ze ruim de tijd om te voelen en te schrijven.
Regel 1: aan wie denk je (naam of ‘mijn opa’ ‘mijn vader”)
Regel 2: vertel hoe je je voelt
Regel 3: vertel iets bijzonders over degene die je mist
Regel 4: wat wil je nog graag zeggen
Regel 5: wat is er veranderd
Regel 6: herhaal regel 1
Regel 7: herhaal regel 3


Alsnog een brief schrijven: Poste Restante
Na het overlijden of het verdwijnen van een dierbare is er soms nog veel te zeggen. Om het op te schrijven kan rust geven. Geef de kinderen ruim de tijd om deze brief te schrijven. Zorg voor een rustige sfeer in de klas, waar ook ruimte is voor opvang en troost.
Bedenk wat er met de brieven gebeurt. Het kan een brief zijn aan iemand die nog leeft aan wie je wilt zeggen hoe dapper je hem vindt. Het kan een brief zijn aan de overledene over dat wat je nog wilt zeggen. Het kan een brief zijn met iets wat op je hart ligt en wat niemand mag lezen.
De brieven kunnen zelf gepost worden.
Ze kunnen ook bij ons gepost worden brieven ook bij ons gepost worden bij de rode brievenbus van ‘Poste Restante”.
Er kan gekozen worden of we de brieven de volgende dag daadwerkelijk gaan posten of dat de brieven aan het eind van de avond worden opgenomen in het vuur.

Stoffig
Het is de geur van die oude trui die je niet weg wilt gooien. Het is de sweater die je nog zo graag draagt. Het is het spijkerjasje wat je in de stad ziet en opeens denk je ‘daar loopt hij”. Kleding, stof, kan zo karakteristiek zijn. Laat de kinderen een stofje meenemen of zorg voor een baal lapjes waar ze iets uit kunnen zoeken en laat ze het lapje beschrijven met namen. De lapjes aan elkaar vormen een vierslinger. Ondanks het verdriet kan het leven zo gevierd worden.

De Rouwjas -
Op de begraafplaats zal er steeds gewerkt worden aan een grote rouwjas gemaakt worden van lapjes stof die mensen meenemen. Neem een dierbaar lapje mee, of een stukje stof die herinnert.


Draag het licht
Neem een lantaarn, fakkel of een kaars mee naar de begraafplaats. Als er altijd al een lichtje op het graf staat, stimuleren we mensen om het op die avond aan te gaan steken.

Terug naar project
Informatie
Datum:
1 oktober 2014Deel met vrienden


Foto`s
DSC_0173.JPG


Flagen

 
Ons werkgebied bevindt zich in de lagen van mens, tijd en samenleving.
De gelaagdheid van de verhalen daagt ons uit om een creatieve bijdrage te leveren aan bestaande activiteiten of om zelf nieuwe projecten te ontwikkelen.