A A A
Interaffectieve projecten, om te komen tot ontmoetingen tussen mensen en verhalen

5 nov. 15.00 uur: het verhaal van de maand

5 nov. 15.00 uur: het verhaal van de maand

24 oktober 2022


Welkom bij het 'verhaal van de maand":

"Overleven van Buchenwald en daarna...."

Locatie: Bibliotheek Schiedam
Datum: zaterdag 5 november, 15.00 uur.


'Het verhaal van de maand november", is een bijzondere samenwerking tussen Stichting Flagen en de Historische Vereniging Schiedam in verbinding met de reizende expositie 'onafhankelijk". Met het reizen van de expositie benadrukt de curator Jan van Dorp de geschiedenis en verhalen van de herkomst steden van de verzetsgeuzen. De expositie reist na Vlaardingen, en Delft nu vanuit Rotterdam naar Schiedam. in de Bibliotheek is op 5 november alvast een aantal gedichten (banieren) en een hangend kunstwerk vanuit deze expositie aanwezig. Het overige materiaal is vanaf de opening op zondagmiddag 13 november te bekijken in de Bibliotheek en het Art Centr Schiedam.

"Overleven van Buchenwald en daarna"
In Schiedam gaat Historicus Han van der Horst in gesprek met Cornelis Pons over het geuzenverzet van zijn in 2006 overleden oom, Pieter Pons. Pieter, in Maassluis geboren op 18 augustus 1919, is op vrijdag 14 februari 1941 samen met 27 anderen (ook zijn broer Arie) door de Sicherheitspolizei in Maassluis gearresteerd op verdenking van deelname aan het Geuzenverzet. Hij was een van de 157 Geuzen die vanuit het Oranjehotel in Scheveningen op 8 april 1941 vertrokken naar KZ Buchenwald. Een aantal weken na de bevrijding van KZ Buchenwald zijn ze het wachten beu en stelen hij en zijn broer samen met 5 Vlaardingse Geuzen in Weimar 3 autobussen, waarmee ze drie keer op en neer naar Nederland rijden om alle Nederlandse Buchenwalders thuis te brengen. Tijdens het gesprek komt ook naar voren wat de impact van deze ervaringen was in het verdere leven van deze verzetsgeuzen.

Terug naar projecten overzicht.
Informatie
Datum:
Tijd:
Locatie:
Link:
24 oktober 2022
15.00 uur
Bibliotheek Schiedam
aanmeldlink

Deel met vrienden


Foto`s
han-van-der-horst_w600.jpg cornelis pons.jpg logo his vereniging.png


Flagen

 
Ons werkgebied bevindt zich in de lagen van mens, tijd en samenleving.
De gelaagdheid van de verhalen daagt ons uit om een creatieve bijdrage te leveren aan bestaande activiteiten of om zelf nieuwe projecten te ontwikkelen.